Hozzávalók:
- 10 dkg fehér szárazbab
- 10 dkg zeller
- 10 dkg krumpli
- 15 dkg cukkíni
- 10 dkg répa
- 10 dkg póréhagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 4 ek. olaj
- 1,5 l húslé (leveskockából)
- 1 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg szalonna
- 4 paradicsom
- 10 dkg párolt rizs
- 1 tk. só
- 1 csipet bors
- 1 ek. bazsalikomlevél
- 8 ek. reszelt parmezán
A babot 12 órán át áztatjuk, majd 1 órán keresztül lefedett edényben főzzük. A zellert és a cukkínit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A póréhagymát vékony karikákra vágjuk. A zöldborsót hüvelyéből kifejtjük és a zöldségekhez tesszük. Az olajat beleöntjük egy jó nagy fazékba és felforrósítjuk. A nyers zöldségeket egymás után beleforgatjuk és 3 percig pirítjuk. Az edényt félreállítjuk. A babérlevelet a petrezselyemmel a többi zöldséghez adjuk, beleöntjük a megfőtt, leszűrt babot és ráöntjük a forrásban lévő húslevet. Lefedve 30 percig főzzük. Közben a hagymát és a fokhagymát nagyon finomra összevágjuk. A szalonnát igen apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A szalonnakockákat kiszedjük, a zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk. A paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, a magjait eltávolítjuk, húsát kockákra vágjuk. A paradicsomot, a párolt rizst és a szalonnás hagymát a levesbe keverjük, bazsalikommal és reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.